11/01/12 - Luqman Hakim
BREAKING NEWS

Info Artis

Advertisement

Category 7

Nov 1, 2012

Cara Daftar BR1M 2.0 Kali Kedua Online

Cara Daftar BR1M 2.0 kali Kedua Online | Assalamualaikum,kepada yang ingin daftar BR1M 2.0 kali kedua.


Berikut adalah cara daftar atau mohon BR1M 2.0 buat kali kedua secara online. Seperti yang anda tahu, kesemua borang BR1M 2.0 akan diedarkan pada hujung bulan oktober ni. Penerima yang layak akan terima wang bantuan RM500 bagi individu yang layak.



Syarat BR1M 2.0
  • Warganegara Malaysia
  • umur 21 tahun dan keatas
  • Bujang dan berkeluarga
  • Isirumah berpendapatan RM3000 dan kebawah
  • Individu bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan
  • Pemohon di bawah kategori individu bujang yang sedang belajar diperingkat universiti tidak layak untuk mendapatkan BR1M 2.0
Cara Daftar BR1M 2.0
Isi rumah yang telah membuat tuntutan untuk BR1M 1.0 tidak perlu mendaftarkan diri untuk BR1M 2.0, manakala kepada isi rumah yang merasakan mereka layak, permohonan baru perlu dilakukan dan akan diteliti semula.
Borang BR1M Online
Borang 2.0 boleh didapatkan dilaman http://www.treasury.gov.my pada hujung bulan oktober 2012. Kami akan sediakan pautan untuk dapatkan borang tersebut.
Borang BR1M 2.0 Secara Manual
Borang juga boleh didapatkan di Kaunter Pejabat Pembangunan Negeri, Pejabat Daerah dan Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri di seluruh negara
Menurut Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ir Donald Lim Siang Chai berkata pengumuman mengenai borang BR1M 2.0 dalam tempoh antara satu hingga dua minggu lagi dalam bulan Oktober ini

Borang Permohonan Bantuan RM500 Rakyat 1Malaysia (BR1M)


Borang Permohonan Bantuan RM500 Rakyat 1Malaysia (BR1M)


Borang permohonan bantuan RM500 rakyat malaysia bagi isi rumah yang berpendapatan dibawah RM3 ribu. Permohonan borang Bantuan RM500 boleh didapati dan dimohon pada 10 Disember 2011 ini. Tempoh pendaftaran permohonan bantuan tunai RM500 adalah selama satu bulan.
Borang Permohonan Bantuan RM500
Borang-borang pendaftaran untuk Borang Bantuan RM500 boleh didapati secara percuma mulai 10 Disember 2011 ni di Jabatan Pembangunan Persekutuan, Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) serta agensi-agensi kerajaan.
atau:
Download Borang Permohonan  BR1M Online
Nota Penting: Pastikan anda muat turun dan print borang tersbut. Semoga berjaya kepada anda. Jika ada sebarang pertanyaan, anda boleh kemukakan komen anda dibawah. Terima Kasih
Borang yang lengkap di isi berserta salinan Kad Pengenalan hendaklah diserah untuk proses pendaftaran di Jabatan Pembangunan Persekutuan/Negeri, sekolah-sekolah terpilih serta pejabat-pejabat cawangan LHDNM.
Pembayaran Bantuan RM500 akan dibuat kepada ketua isi rumah yang layak mulai pertengahan Januari 2012.
Syarat Permohonan Bantuan RM500
  1. Isi rumah yang layak memohon merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga. Ini merangkumi individu:
  2. Berkahwin termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibu bapa;
  3. Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan;
  4. Individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang mempunyai tanggungan; dan
  5. Warga emas sebatang kara
  6. Ketua isi rumah yang berkerja sendiri juga adalah layak untuk
    memohon.

SENARAI PENCALONAN ANUGERAH PLANET MUZIK (APM) 2012

SENARAI PENCALONAN ANUGERAH PLANET MUZIK (APM) 2012 | Senarai Pencalonan Anugerah Planet Muzik (APM) 2012 .

Anugerah Planet Muzik 2012 bakal berlangsung pada 15 Disember 2012 di The Max Pavilion, Singapura. Lagu Terukir Di Bintang, ciptaan sepenuhnya penyanyi Yunalis Zarai atau Yuna, antara lagu tempatan yang bakal bersaing bagi merebut trofi Lagu Terbaik di Anugerah Planet Muzik 2012. Turut mewakili Malaysia adalah lagu Ombak Rindu (Hafiz & Adira) dan lagu Kisah Hati nyanyian Alyah.

Berikut adalah Senarai Pencalona Anugerah Planet Muzik 2012 :

BEST VOCAL PERFORMANCE IN A SONG (NEW MALE ARTISTE) PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DALAM LAGU (ARTIS BARU LELAKI)

1. Anji, (Hatiku) Berhenti Di Kamu
2. Awi Rafael, Bila Aku Jatuh Cinta
3. Budi, DoReMi
4. Hazama, Cinta Teragung
5. Sandy Canester, Lelaki Dungu

BEST VOCAL PERFORMANCE IN A SONG (NEW FEMALE ARTISTE) PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DALAM LAGU (ARTIS BARU WANITA)

1. Dhisa, Cintaku Kamu
2. Lala Karmela, Kamu, Aku, Cinta
3. Najwa Latif, Cinta Muka Buku
4. Raisa, Serba Salah
5. Zahidah, Malam Ini

BEST NEW DUO/GROUP DUO/KUMPULAN BARU TERBAIK

1. Armada, Mau Dibawa Ke Mana
2. Audionauts, Maha Bisa Rahsia
3. Hazama & Amy Search, Semitri
4. PULSE!, Tetap Berazam
5. Salam Musik & Altimet, Alamak!

BEST COLLABORATION KOLABORASI TERBAIK

1. Aliff Aziz & Hao Ren, Dilema Cinta
Komposer: Choo Hao Ren
Penulis Lirik: Sha Kalam
2. Dayang Nurfaizah & Tompi, Perlukan Cinta
Komposer: Audi Mok
Penulis Lirik: Ad Samad
3. Hyrul Anuar & Mimi Fly One Nation Emcees, Sudah Mengapa
Komposer: Andi A. Merican & Khairafik Khairudin
Penulis Lirik: Hyrul Anuar
4. Ramlah Ram & SleeQ, Sesaat Kau Datang
Komposer: ID Mifzal
Penulis Lirik: Zie Shafruddin
5. Rossa & Taufik Batisah, Aku Bersahaja
Komposer: Taufik Batisah
Penulis Lirik: Taufik Batisah

BEST MALE ARTISTE ARTIS LELAKI TERBAIK

1. Afgan, Panah Asmara
2. Anuar Zain, Ajari Aku
3. Hafiz, Ku Akui
4. Once Mekel, Hilang Naluri
5. Sammy Simorangkir, Sedang Apa Dan Dimana

BEST FEMALE ARTISTE ARTIS WANITA TERBAIK

1. Agnes Monica, Rindu
2. Alyah, Kisah Hati
3. Astrid, Tentang Rasa
4. Shila Amzah, Patah Seribu
5. Yuna, Terukir Di Bintang

BEST DUO/GROUP DUO/KUMPULAN TERBAIK

1. Geisha, Cinta dan Benci
2. Kesna, Pilihlah Diriku
3. Kotak, Tendangan Dari Langit
4. RAN, Mencuri Hati
5. Rausyanfikir, Rentak Hati

BEST SONG (SINGAPORE) LAGU TERBAIK SINGAPURA

1. Coba, Snowball
Komposer: Sid Isman
Penulis Lirik: Sid Isman
2. Fatamorgana, Audionauts
Komposer: Malon, Ryzal, Sham & Zackey
Penulis Lirik: Malon, Ryzal, Sham & Zackey
3. Maha Bisa Rahsia, Audionauts
Komposer: Malon, Ryzal & Sham
Penulis Lirik: Malon, Ryzal & Sham
4. Malam Ini, Zahidah
Komposer: Zahidah
Penulis Lirik: Zahidah
5. Pulanglah, Awi Rafael
Komposer: Awi Rafael
Penulis Lirik: Awi Rafael

BEST SONG LAGU TERBAIK

1. Apa Bisa, Kotak
Komposer: Pay, Dewiq & Kotak
Penulis Lirik: Pay, Dewiq & Kotak
2. Kisah Hati, Alyah
Komposer: Manusia Putih
Penulis Lirik: Manusia Putih
3. Ombak Rindu, Hafiz & Adira
Komposer: Nurzaidi Abd Rahman
Penulis Lirik: Sharad Sharan
4. Sedang Apa dan Dimana, Sammy Simorangkir
Komposer: Mario Ricardo
Penulis Lirik: Mario Ricardo
5. Terukir di Bintang, Yuna
Komposer: Yuna
Penulis Lirik: Yuna

MOST POPULAR SINGAPORE ARTISTE ARTIS SINGAPURA PALING POPULAR


  • SG1: Aliff Aziz
  • SG2: Aryan
  • SG3: Audionauts
  • SG4: Awi Rafael
  • SG5: Didicazli
  • SG6: Diorama
  • SG7: Fauzie Laily
  • SG8: Hady Mirza
  • SG9: Imran Ajmain
  • SG10: Sezairi Sezali
  • SG11:SleeQ
  • SG12: Taufik Batisah


MOST POPULAR SINGAPORE SONG LAGU SINGAPURA PALING POPULAR


  • LP1: Cinta Yang Lain, Arus
  • LP2: Gila, Tujuh
  • LP3: Ku Tetap Kan Menunggu, Hady Mirza
  • LP4: Maha Bisa Rahsia, Audionauts
  • LP5: Membenam Pagi Tanpamu, Diorama
  • LP6: Menanti Cintamu, Revalina
  • LP7: Mengapa Kau Harus Pergi, Farhan Shah
  • LP8: Pulanglah, Awi Rafael
  • LP9: Salahkan, Hyrul Anuar
  • LP10: Sally The Lion, The Lion Story & The Sallys
  • LP11: Terlalu Sayang, Didicazli
  • LP12: Yang Teristimewa, Sheikh Haikel feat. SleeQ


MOST POPULAR REGIONAL ARTISTE ARTIS SERANTAU PALING POPULAR


  • AS1: Afgan
  • AS2: Agnes Monica
  • AS3: Aliff Aziz
  • AS4: Alyah
  • AS5: Hady Mirza
  • AS6: Hafiz
  • AS7: Judika
  • AS8: Shila Amzah
  • AS9: SleeQ
  • AS10: Taufik Batisah
  • AS11: Ungu
  • AS12: Yuna


MOST POPULAR REGIONAL SONG LAGU SERANTAU PALING POPULAR


  • LS1: Beribu Sesalan, 3 Suara
  • LS2: Bukan Dia Tapi Aku, Judika
  • LS3: Kalau Cinta, Aliff Aziz & Joanna
  • LS4: Kebahagiaan Dalam Perpisahan, Shahir
  • LS5: Kisah Hati, Alyah
  • LS6: Ku Pinang Kau Dengan Bismillah, Pasha Ungu & Rossa
  • LS7: Ku Tetap Kan Menunggu, Hady Mirza
  • LS8: Ombak Rindu, Hafiz & Adira
  • LS9: Paralyzed, Agnes Monica
  • LS10: Sedetik Lebih, Anuar Zain
  • LS11:Takkan Pernah Ada, Geisha
  • LS12: Tentang Rasa, Astrid


NEW MEDIA NOVA NOVA MEDIA BARU


  • MN1: Abdul Hamim Suleiman
  • MN2: Abdul Muttaleeb
  • MN3: Arien Nur Santi
  • MN4: Asya Yonce
  • MN5: Ayu Videl
  • MN6: Cassidy Anderson
  • MN7: Fairuz Selamat
  • MN8: Muhamad Wazini Bin Mohamed Taib
  • MN9: Muhammad Azri Syafiq
  • MN10: Muhammad Samsudian
  • MN11: Syazwiyanti
  • MN12: Yoseph Pradana


NEW MEDIA ICON IKON MEDIA BARU


  • MI1: Afgan
  • MI2: Alyah
  • MI3: Kotak
  • MI4: Najwa Latif
  • MI5: Sherina Munaf
  • MI6: Shila Amzah
  • MI7: SleeQ
  • MI8: Ungu
  • MI9: Vidi Aldiano
  • MI10: Yuna

Jom la kita sama-sama vote artis kegemaran korang semua, huhu harap  artis yang korang minat tu menang la.. hehe Senarai Perncalonan Anugerah Planet Muzik APM 2012 .

Adam dan Hawa Episode 40 dan 41

Adam dan Hawa Episode 40 |Assalamualaikum dan salam sejahtera buat peminat setia drama bersiri adam dan hawa.

Di sini saya ingin berkongsi dengan anda link download adam dan hawa episode 40 yang akal disiarkan pada malam ini tepat jam 10 malam .

Kepada yang terlepas untuk tonton adam dan hawa episode 40 korang semua boleh datang ke blog saya ok untuk download adam dan hawa episod 40, kalau tak mau download korang juga boleh tonton kat video youtube adam dan hawa episode 40.

 Adam dan Hawa Episod 40 = RAPIDSHARE - HULKSHARE 
Adam dan Hawa Episod 41 = 

Sinopsis dan Download Skyfall Full Movie

Skyfall Full Movie Download |Assalamualaikum dan salam sejahtera, di sini saya ingin kongsikan sinopsis skyfall serta link download skyfall full movie.

SKYFALL
TARIKH TAYANGAN: 1 November 2012
PELAKON: Daniel Craig, Javier Bardem, Ralph Fiennes serta Naomie Harris.


SINOPSIS SKYFALL

Menerusi filem aksi Skyfall, watak James Bond telah dikatakan hilang dan dianggap telah mati. Identiti untuk menjalankan segala aktiviti pengintipan ejen M16 juga telah dimusnahkan daripada data internet.

Menerusi insiden tersebut, pihak kerajaan telah menggunakan M sebagai subjek rujukan mereka dalam menangani segala situasi dan masalah. Namun begitu, apabila M mula diserang oleh pihak tertentu,
Bond telah muncul secara tiba-tiba dan mereka telah berhubung secara rahsia. Apakah akan berlaku antara Bond dan M selepas itu? Dapatkah mereka bekerjasama sebagai satu pasukan?


Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 SBP

Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 SBP |Assalamualaikum saya kongsikan Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 SBP.


Kat sini adalah kertas soalan percubaan SPM 2012 Sekolah Berasrama Penuh (SBP). Bagi soalan SBP, dimaklumkan bahawa Skema Jawapan turut tersedia dan anda boleh dapatkannya di laman ini. Semoga berjaya diucapkan kepada semua calon SPM 2012 dan pastikan anda menjawab soalan percubaan ni kerana semua ramalan SPM tahun ni kemungkinan keluar.
Koleksi Soalan SPM 2012 Seluruh Negeri Di Malaysia
Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 SBP
1103 Bahasa Melayu Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
1103 Bahasa Melayu Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf
1119 Bahasa Inggeris Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
1119 Bahasa Inggeris Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf
1223 Pend. Islam Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
1223 Pend. Islam Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf
1249 Sejarah Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
1249 Sejarah Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf
1449 Matematik Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
1449 Matematik Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf

3472 Matematik Tambahan Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
3472 Matematik Tambahan Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf
3756 Prinsip Perakaunan Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
3756 Prinsip Perakaunan Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf

4531 Fizik Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
4531 Fizik Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf
4531 Fizik Trial SPM 2012 SBP Kertas 3.pdf
4541 Kimia Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
4541 Kimia Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf
4541 Kimia Trial SPM 2012 SBP Kertas 3.pdf
4551 Biology Trial SPM 2012 SBP Kertas 1.pdf
4551 Biology Trial SPM 2012 SBP Kertas 2.pdf
4551 Biology Trial SPM 2012 SBP Kertas 3.pdf

Skema Jawapan Soalan Percubaan SPM 2012 SBP
Bahasa Melayu - K1, K2, Skema Jawapan
Bahasa Inggeris - K1, K2, Skema Jawapan
Sejarah - K1, K2, Skema Jawapan
Fizik - K1, K2, K3, Skema Jawapan
Kimia - K1, K2, K3, Skema Jawapan
Biologi - K1, K2, K3, Skema Jawapan
Matematik - K1, K2, Skema Jawapa
Matematik Tambahan - K1, K2, Skema Jawapan
Prinsip Perakaunan - K1, K2, Skema Jawapan
English for Science and Technology (EST) - P1, P2, Answer Schema
Pendidikan Islam - K1, K2, Skema Jawapan
Pendidikan Moral - K1, K2, Skema Jawapan
Pendidikan Syariah Islamiah - K1, K2, Skema Jawapan
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah - K1, K2, Skema Jawapan
Teknologi Kejuruteraan - K1, K2, Skema Jawapan
Lukisan Kejuruteraan - K1, K2, Skema Jawapan



Tarikh Keputusan UPSR 2012 Diumumkan Keluar

Tarikh Keputusan UPSR 2012 Keluar | Assalamualaikum dan salam sejahtera, sekarang ni ramai orang sedang mencari tarikh keputusan upsr 2012.



Bagi mereka yang sedang berdebar menantikan result upsr 2012 bagi pelajar darjah 6 tahun ini. Keputusan UPSR 2012 ini la yang bakal menentukan mereka akan masuk ke sekolah berasrama penuh atau MRSM ataupun sekolah harian biasa itu bergantung kepada keputusan upsr 2012 .

Mengikut jangkaan para guru-guru keputusan upsr 2012 akan diumumkan 8 november 2012 hingga 10 november 2012  iaitu sebelum cuti sese persekolah pada tahun 2012.Seperti keputusan upsr terdahulu di mana keputusan diambil pada hari sabtu.


Keputusan UPSR 2011 telah diumumkan pada 17 November 2011 (sabtu). Apapun, tarikh rasmi akan turut kami umumkan dilaman ini apabila tarikh sebenar sudah dikeluarkan oleh kementerian pelajaran Malaysia.

Semakan keputusan boleh diambil di sekolah masing-masing pada hari yang telah ditetapkan. Bagi kemudahan calon dan keluarga, semakan juga boleh dibuat dengan menggunakan sistem pesanan ringkas (SMS).



 
Copyright © 2013 Luqman Hakim
Share on Luqman Hakim. Powered byGoogle