Luqman Hakim

Berkongsi Info berkaitan dengan Isu Semasa,Sukan, Senarai Gadget Baru, Lagu Baru 2016, Gosip Artis Malaysia, Doa dan Ayat Ruqyah.

TUTORIAL : ( UPDATE ) CARA TRANSPARENTKAN GAMBAR

hihi assalamualaikum..ok para readers yang dihormati..sejak kebelakangan ini saya kerap mencari tutorial blog ni..saja ingin menambah pengetahuan kan..!ok hari ni saya ingin berkongsi dengan anda ca-cara
membuat transparent gambar..caranya amat mudah..!


 Tempat  download, gimp 2.6 (download here) yang nie konflik skit, so diingatkan,berhati hati dengan tutorial nie okay .


okay, korang klik korang punya gimp 2.6, korang masuk dekat File - Open .




okay, nampak tu ? lepas tu korang pilih gambar yang korang save tadi, haa, dia akan jadi gituu, kat sini lah memainkan peranan macam mana nak transparentkan gambar, okay, tengok bebaik tau .



daripada ada putih, jenggg3 tengok apa yang keluar .





okay, nampak itu ? tiada dah kan putih tu semua ? haa, tu lah yang dinamakan transparent, so untuk buat macam tu, korang tengok plak nie .


right klik - image - layer - transparency - add alpha channel ( RUJUK GAMBAR )




kalau trsalah eja, azza mintak maaf ye, hehe, okay, korang klik korang punya add alpha channel tu then korang tekan fuzzy dan dalam masa yang sama tekan buttonDELETE yang memainkan peranan delete gambar putih tadi, gambar fuzzy yang azza dah petakkan dalam gambar dia atas .


okay, dah dapat tangkap ? then, selepas dah siap, korang dah boleh save ! masuk file balik - save a copy then korang akan nampak petak nie .



save pada PNG tau, korang tengok plak setting yang azza buat nie, ikot bebetul apa yang azza buat dan seterusnya .




dan


Share this article :
+
1 Komentar untuk "TUTORIAL : ( UPDATE ) CARA TRANSPARENTKAN GAMBAR"

 
Copyright © 2015 Luqman Hakim - All Rights Reserved
Template By Kunci Dunia