Apr 16, 2012

Bantu Bob Kuman Hanya Ada RM36 Dalam Akaun Simpanan

Bantu Bob Kuman kerana hanya ada RM 36 dalam akaun simpanan dia.Anda pasti mengenali pelakon dan pelawak, Bob Kuman kan? Dengar cerita Bob sekarang tengah dalam kesusahan kerana sakit dan tidak mampu untuk berkarya. Dalam akaun simpanan bob hanya ada RM36 lagi dan dia sangat perlukan bantuan.Melalui sumber yang diperoleh dari blog wartawan Majalah 33, Mazidul Akmal Sidek, Bob Kuman kini mengalami kesukaran untuk bernafas dan terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan. Keadaan tersebut menyukarkan Bob untuk berkarya bagi mendapatkan pendapatan menyara kehidupan beliau yang semakin susah. Di bawah ini kami kongsikan artikel yang dikeluarkan dari blog Mazidul Akmal Sidek yang akan menceritakan keadaan sebenar Bob Kuman buat masa ini.

SAYA HANYA ADA RM36 DALAM AKAUN SIMPANAN – BOB KUMAN


Mungkin ramai pembaca kenal dengan wajah di atas manakala sebilangan lagi barangkali terkeliru. Tetapi bagi penonton filem tempatan dan televisyen, personaliti di atas tentunya tidak asing kepada mereka.

Yang berbeza cuma wajahnya berbanding ketika dia menghiburkan ramai peminat sewaktu berkarya di pentas seni.

“Bang, tolong datang ke rumah saya sekejap, boleh? ” soal Bob Kuman.
“Ada apa Bob?,” soal saya.
“Abang tolong datang sahaja,” pintanya.

Mulanya saya berasa agak hairan dan menjangkakan Bob hanya sekadar bergurau. Terfikir, jika dia berhadapan masalah, tentunya sebagai artis terkenal, dia mempunyai ramai kenalan bersedia untuk membantu. Apapun, hati kecil mendesak saya memenuhi permintaannya lalu mengajakRazali Harun iaitu kru 666 untuk menemankan saya bertemu Bob.

“Itu gambar saya, sewaktu dirawat di Hospital Tawakal Kuala Lumpur. Malam tahun 2011 semasa sesi penggambaran ‘Jangan Pandang Belakang Congkak’, siri televisyen, saya terjatuh di Hulu Langat, Selangor. Wahid Senario dan Lan Pet Pet antara saksi kejadian itu. Dalam keadaan pening, semput dan sakit, saya terpaksa memandu kereta sendiri  ke hospital dan dibiarkan begitu sahaja. Masa keluar dari pusat rawatan itu, saya diberitahu, berhutang lebih kurang 7 ribu ringgit dengan hospital dan saya kena bayar sendiri. Itu saya tidak boleh terima. Penerbit tidak membantu sebab itu saya berasa kecil hati. Mujur selepas itu, dapat rezeki sikit dan saya menjelaskan sebahagian daripada caj hospital itu. Kini ada berbaki lebih tiga ribu enam ratus ringgit lagi,” ujar Bob.

Tambah Bob, dia dirawat di hospital terbabit dalam tempoh lebih 2 minggu. Sambil berbual, saya perhatikan mesin oksigen dan wayar dimasukkan ke dalam hidungnya bertujuan untuk membantu pernafasan.

“Orang tidak cukup oksigen bang, tidak ubah seperti sayur layu. Kulit saya pun telah berubah warna,” celah Bob.

“Saya sudah tidak boleh bergerak sejak 8 April lalu dan kemudian memakai mesin oksigen ini. Sebenarnya saya bukan ingin menagih simpati masyarakat,” katanya biarpun kelihatan dalam kesakitan dan sukar menarik nafas.
“Kongsikan fakta, itu tidak salah,” celah saya.
“Setakat ini beberapa kawan membantu saya. Antara mereka, Adlin Aman Ramli. Dia bagi saya pinjam duit RM2,000 bang masa saya tengah susah, sewaktu dirawat di Putrajaya. Itu sahabat saya bang. Dalam keadaan begini, saya pun tidak boleh berkarya, tidak ada pendapatan. Mujurlah gerai Bawal Power saya kongsikan bersama rakan mendapat sambutan dan boleh membantu sedikit dari segi kewangan,” jelas Bob.


Sesekali sewaktu berbual, dia berhenti, diam untuk menarik nafas.
“Zed Zaidi iaitu Timbalan Presiden SENIMAN pernah menghubungi saya untuk menghulurkan bantuan. Saya memaklumkan wakil dia, bila simpati, dapat benda lain, dapat beras, dapat biskut. Siapakah hendak membantu menjelaskan bil hospital saya? Saya rasa macam malu,” kata Bob lagi.

Bob memberitahu saya, dia kini amat memerlukan mesin dilengkapi tangki oksigen namun setakat ini dia tidak mampu untuk menyewa keperluan itu.

“Bang, sekarang ini saya hanya ada RM36 dalam akaun simpanan,” bisiknya.

Saya kemudian menghubungi Zed Zaidi menggunakan telefon bimbit. Nasib baikalah dalam kesibukan dengan kegiatan seharian, dia masih berpeluang untuk mengangkat panggilan dari nombor tidak dikenali.

“Melalui pihak SENIMAN, saya telah mengeluarkan surat sokongan kepada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan di bawah Tabung Kebajikan Penggiat Seni tetapi setakat ini belum mendapat sebarang keputusan dan berapakah jumlah bakal diterima oleh Bob. Sebelum ini, beberapa artis seperti Nasir P. Ramlee dan Kamal Pendek telah menerima sumbangan dari tabung terbabit,” jelas Zed.

Selepas berhubung dengan Zed Zaidi, saya kemudian memaklumkan kejadian menimpa Bob kepada Penerbit program Melodi, TV3.

Untuk pengetahuan semua rakan artis dan peminat, Bob Kuman kini  berada dalam keadaan lemah, tidak mampu bergerak, apatah lagi untuk keluar dari rumah di Seksyen 11, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

Kepada pembaca yang ingin membantu Bob, anda boleh hubungi Razali di talian 016 231 5812. Manakala berikut nombor akaun Bob (HUSNI MOHD RAWI) Maybank 1123-7100-7047.

Sekiranya akaun dilaporkan disekat, bersabar dan sila rujuk entri [Akaun Maybank Bob Kuman disekat]. Ketahuilah, sesungguhnya kadang-kadang berbuat kebaikan itu mempunyai cabaran tersendiri. ‘Bantulah, semoga Allah sentiasa membantu sewaktu kita ditimpa musibah’
EmoticonEmoticon