Bahan-bahan:
1 kg daging (direbus dan dihiris)
1 cawan air rebusan daging
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 sudu besar cili boh atau cili kering kisar
4 sudu besar gula merah
1/2 cawan kicap pekat
1 cawan air asam jawa atau 3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Air
Bahan-bahan dikisar:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 batang serai
1 cm kunyit hidup
2 cm halia
Cara Penyediaan
1. Daging direbus sehingga empuk dan dihiris. Simpan air rebusannya.
2. Kemudian, panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar bersama cili boh. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging dan air rebusannya.
4. Masukkan gula merah, kicap pekat dan air. Tambahkan garam secukup rasa, air asam jawa dan bawang besar. Masak sehingga 5 minit lagi dan angkat.
Petua masakan
1. Banyakkan halia untuk menyedapkan rasa
2. Kerisik boleh ditambah untuk mengeringkan kuah (ala rendang)
Jun 12, 2011
Resepi Daging Masak Hitam
Artikel Terkait
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 Add Comment
messti best resepi ni..pilih pulak daging batang pinnag yg lembut...pasti mantop...thnaks bg resepi.
tq..!!no copy paste je! kat buku resipi
EmoticonEmoticon