Nov 10, 2011

Abuya - Download Full The Movie


Download Abuya full the movie - Assalamualaikum saya kongsikan sinopsis Filem Abuya harap korang suka la..hehe saya cuma sharing.

Abuya
Syarikat Penerbit : Primeworks Studios Sdn Bhd
Bahasa : Bahasa Melayu
kategori : Filem Cereka
Genre : Drama
Tarikh Tayangan : 10 November 2011
Format : 35mm


SINOPSIS ABUYA


Di sebuah kampung bernama Kampung Bukit Lalang yang terletak di sempadan Malaysia Thai,10 KM dari garisan sempadan Thailand. Seorang peniaga bernama Abu Zakaria telah datang ke kampung ini dan berkahwin dengan Rubiah seorang wanita kaya di kampung Bukit Lalang. Selepas itu Rubiah menghantarnya ke Turki untuk belajar ilmu agama, tetapi bila dia pulang ABU ZAKARIA membawa pulang seorang perempuan GRO berbangsa Turki yang dijadikan isteri keduanya. Kepulangannya ke kampung membawa sedikit perubahan pada dirinya.

Dia telah menyerapkan unsur- unsur penyelewengan serta menyesatkan sebahagian penduduk kampung itu. ABU ZAKARIA telah menubuhkan markaznya sendiri yang diberi nama MARKAZ KHALIFAH dan mengelarkan dirinya sebagai ABU YA. Sejak terdirinya Markaz Khalifah ini, semakin ramai pengikut dari berbagai bangsa, agama atau pun keturunan yang mengikut ajaran sesat ABU YA. Dengan kebolehan luar biasa yang dipelajarinya semasa di Turki itu membuatkan ABU YA lebih kuat dan berkuasa. Dia bernikah lagi dengan Adawiyah anak seorang pejuang pemisah PATTANI dan mempunyai seorang lagi isteri bernama Suraya.


Kerana kesesatan yang melampaui batas segala kegiatannya telah diketahui oleh orang kampung dan pihak berkuasa Malaysia Thailand. Kehidupan songsang yang diamalkan oleh pengikut ABU YA telah menjadi daya tarikan dari golongan sampah masyarakat untuk menyertai kegiatan ABU YA. Markaz Khalifah bukan sahaja dijadikan pusat pemujaan tetapi juga menjadi pusat latihan perang yang lengkap dengan senjata api. Kisah ini bermula dari tahun 2002 dan telah dimusnahkan oleh pihak berkuasa Malaysia Thailand pada Julai 2005 atas kesalahan ingkar dan cubaan merampas kuasa dari Yang DiPertuan Agong..


6 Add Comment

mana nak downloadnya?

yalah nak download apa?tapi ada review yang dibuat beberapa blogger mengatakan filem ni tak tahu apa mesej yang cuba nak disampaikan kepada penonton entahlah saya belum lagi tengok :(

kalau setakat nak org tgk blog baek x payah tulis full movie bagai2...

mne link nye??

babi la..klu xde muvienye jgn gatal tgn nk bt mcm ade. kan xpsl2 makan sumpah seranah

admin sengal!!


EmoticonEmoticon