Jun 27, 2012

NIAT PUASA GANTI | NIAT QADA’ PUASA

NIAT PUASA GANTI | NIAT QADA’ PUASA ? Assalamualaikum dan salam seajahtera buat anda semua, di sini saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana untuk membaca niat puasa ganti yang sempurna agar diterima oleh Allah.Baiklah tanpa membuang banyak masa lagi jom kita baca di bawah ini.

Post image for NIAT PUASA GANTI | NIAT QADA’ PUASA
NIAT PUASA GANTI | NIAT QADA’ PUASA | Assalamualaikum. Disini abgteror ingin kongsikan niat puasa ganti atau niat qada’ puasa yang ditinggalkan ketika bulan Ramadhan.  Maklum la, dalam sebulan lagi kita akan menjemput kedatangan Ramadhan bagi tahun 1433 hijrah plak. Lafaz niat puasa qada’ ialah

نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى

( tidak wajib menyebut dengan lisan ) Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala ( wajib berniat )
Pendapat sesetengah yang lain “Jika anda berazam ingin melakukan qadha’ puasa sebelum menjelang fajar, maka itulah yang dikatakan niat. Ini sudah memadai dan tidak perlu melakukan lafaz niat.”
Niat itu tidak menuntut kepada satu lafaz ayat yang khusus, cukup dgn pada malamnya saudara berniat untuk puasa ganti pada esok hari kerana Allah S.W.T. contoh ayat: “sahaja aku puasa ganti yg diwajibkan atasku esok hari kerana Allah S.W.T.”  Wallahu’Alam
SELAMAT MENYAMBUT KEDATANGAN BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK 1433H


EmoticonEmoticon